Κάποιοι πρόσφυγες έχουν ήδη εμπειρία στο να λειτουργούν μια δικιά τους επιχείρηση ή θέλουν να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους ως εναλλακτική λύση, αντί να βρουν μια δουλειά. Το έργο 9Conversations βοηθάει στο να στήσετε τη δικιά σας επιχείρηση στην νέα χώρα που σας φιλοξενεί με την παροχή κατάρτισης η οποία στοχεύει και στις συγκεκριμένες εθνικές προϋποθέσεις αλλά και για τις γενικές αρχές του στησίματος και λειτουργίας μιας μικρής επιχείρησης. Ένα σημαντικό κομμάτι του 9 Conversations είναι να συναντήσετε ανθρώπους τοπικά, που μπορούν να σας βοηθήσουν στους στόχους σας.
Οι εισροές προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως μετά το 2015, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολλά κράτη μέλη της Ευρώπης στο πλαίσιο της πολιτικής ένταξης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες εφαρμόζουν προγράμματα εκπαίδευσης τους στην αντίστοιχη εθνική γλώσσα. Το αμέσως επόμενο σημαντικό μέλημα είναι οι πρόσφυγες, που εγκαθίστανται μόνιμα σε ένα κράτος μέλος, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ορισμένα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία, ακολουθούν πολιτική ενθάρρυνσης των προσφύγων να μάθουν τη γλώσσα μέσω της απασχόλησης, κυρίως στα πλαίσια ειδικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σε πρώιμο στάδιο της άφιξής τους στη χώρα.
Άλλα κράτη μέλη, κυρίως του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου οι προσφυγικές εισροές είναι δραματικά μεγαλύτερες, είναι υποχρεωμένες να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους κυρίως στη διάσωση των προσφύγων και στην κάλυψη βασικών τους αναγκών όπως η μέριμνα για ιατροφαρμακευτική βοήθεια και αξιοπρεπή διαμονή. Βασικό χαρακτηριστικό σε σχέση με αυτές τις χώρες είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων τις θεωρούν ως σημεία εισόδου, έχοντας ως στόχο εγκατάστασης τους κάποια από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Όποια και αν είναι η εθνική προσέγγιση, έρχεται ένα σημείο, δύο ή τρία χρόνια μετά την άφιξη τους, όταν οι πρόσφυγες παύουν να προσελκύουν τόσο μεγάλη υποστήριξη. Σε αυτό το στάδιο, πολλοί εξακολουθούν να μην διαθέτουν επαρκείς γλωσσικές γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να εισέλθουν εύκολα στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου (καθώς και για άλλους παράγοντες) το ποσοστό ανεργίας των προσφύγων είναι αξιοσημείωτα υψηλό σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες του πληθυσμού.